Archive for the ‘Hulp & Hulpmiddelen’ Category

Help! Wat moet ik met mijn hulp?

Als chronisch zieke of gehandicapte/beperkte heb je vaak hulp nodig van anderen. Niet alleen hulp van je vriendin bij het shoppen, van je moeder die haar eigen koffie zet of je lief die je met liefde een kopje thee komt brengen als jij je beroerd voelt. Nee, ik bedoel de structurele, dagelijkse hulp. Zoals hulp bij je persoonlijke verzorging, dus het douchen, aankleden, toiletgang etc. etc.Met een pgb kun je zelf je zorg inkopen (lees dit artikel) en dus zelf bepalen wie er bij jou komt. Met zorg in natura ligt dat wat anders, dan ben je afhankelijk van een instelling die zorg aan je levert. Zij zorgen ervoor dat de zorg verleend wordt, maar ook bepalen zij hoe, wanneer en door wie jij geholpen wordt. Dit kan goed gaan, maar kan ook erg frustrerend zijn, als blijkt dat je wekelijks een ander op de stoep hebt staan om jou te helpen aankleden. Maar problemen met zorgverleners kunnen natuurlijk ook gewoon voorkomen als je in het ziekenhuis ligt.

Want wat doe je als je verzorgende je niet bevalt, wat als jij je niet prettig voelt bij een persoon maar wel in je blote niksie zit en je moet laten afdrogen door diegene? Wat dan? Uit ervaring kan ik je vertellen, dat je soms doodongelukkig bent, je schaamt of je zeer ongemakkelijk voelt. Lees maar mee. Read the rest of this entry »

Verwen je huisdier en laat het relaxen met ontspanningsmuziek!

Vandaag is het dierendag en hét moment om even wat meer aandacht aan je huisdier te geven. Geef je konijntje een extra knuffel, doe je hond een heerlijk, sappig bot kado en speel even gezellig met je kat. Deze dieren staan iedere dag voor je klaar en zijn er altijd met hun onvoorwaardelijke liefde. Ze mogen dus best eens extra in het zonnetje gezet worden! Vandaag geef ik zeker extra aandacht aan mijn hulphond en trouwe maatje Handsome.

Handsome is nogal een zenuwpees. Hij is snel van slag en bang aangelegd, zo is hij bang van onweer maar daar hebben meer honden last van. Maar ook is hij bang van ballonnen (ooit eens eentje geknapt), de trimster (die hem nooit pijn of wat dan ook heeft gedaan), vliegen (ja, die kleine irritante en zoemende beestjes) en nog veel meer.

Daarnaast heeft hij erg last van verlatingsangst, wat wel logisch is. Hij is natuurlijk áltijd bij mij, dicht bij mij, en als hij dan eens alleen thuis moet blijven omdat hij ergens echt niet mee naartoe mag (bijv. onderzoek in ziekenhuis) dan ‘verzamelt’ hij spullen en brengt die naar zijn kleed. Dus een tekening van de kinderen die op de salontafel ligt, een knuffeltje wat rondslingert en hij heeft zelfs eens een pantoffel bij zich gelegd. Hij maakt de spullen trouwens niet kapot hoor, het gaat er gewoon om dat er iets bij hem ligt. Hij heeft een eigen knuffeltje die ook altijd bij hem ligt en die hij niet kan missen, maar toch verzamelt hij. En zodra ik thuis kom, is hij bijna panisch, zo blij en opgelucht. Niet echt goed gedrag, té angstig en dat is natuurlijk voor ons erg vervelend, maar vooral voor hemzelf. Hij zit zichzelf dan behoorlijk in de weg. Een tijd lang wist ik niet wat ik hiermee aan moest en we hebben meerdere dingen geprobeerd, maar niets dat helpt.

Oreade Music brengt al 25 jaar ontspanningsmuziek op de markt en hun catalogus bevat ruim 300 cd’s en een 10-tal dvd’s. Nu heeft ze twee unieke cd’s ontwikkeld met speciale ontspanningsmuziek voor je hond of kat, namelijk Relaxing Music for Dogs and their owners en Relaxing Music for Cats and their owners. De muziek is erg geschikt voor de gestresste, gespannen en angstige hond of kat. Read the rest of this entry »

Nieuwe ontwikkelingen pgb

Via de budgethoudersvereniging Per Saldo kreeg ik deze informatie, over de veranderingen in het pgb. Graag wil ik deze informatie met jullie delen.

 

Vergoedingsregeling persoonlijke zorg: voor wie en hoe kom je in aanmerking?

De staatsscercetaris van VWS heeft een nieuwe regeling bedacht waarmee mensen, die nu nog een pgb hebben en dit gaan verliezen, toch de regie over hun eigen leven kunnen houden. Maar de regeling wordt maar voor een kleine groep opengesteld en de toegangspoort is nog totaal niet helder. Ze lost met deze regeling dan ook maar voor een kleine groep haar belofte in die ze deed op het Plein 23 juni. Voor een grote groep zal ze nog moeten zoeken naar een goede oplossing zodat haar belofte ‘U houdt uw zorg’ geen loze belofte blijkt. 

In juni maakte het kabinet bekend het pgb voor mensen zonder een verblijfsindicatie  af te schaffen per 1 januari 2012. Voor mensen mét een verblijfsindicatie blijft het pgb wel bestaan. Wie voor eind dit jaar een pgb heeft zónder verblijfsindicatie, houdt het pgb tot 1 januari 2014. Daarna verdwijnt het voor deze groep. Zij zouden daarna alleen nog een beroep kunnen doen op zorg via een instelling. Na veel protestacties kwam het kabinet half september met een nieuwe regeling ter vervanging van het pgb: de ‘vergoedingsregeling persoonlijk zorg’. Die gaat in per 1 januari komend jaar voor nieuwe zorgvragers en hier kan de groep mensen met een pgb die dit in 2014 verliest ook een beroep op doen. Dat is in elk geval meer dan er in juni lag, toen er voor 90 procent van de budgethouders een streep ging door het pgb, en daarmee door de eigen regie. En het was er zeker niet gekomen als die niet die duizenden budgethouders hun verhaal naar de staatssecretaris hadden gestuurd, we met zovelen op 23 juni op het Plein in Den Haag stonden om te laten horen dat dit zo niet kan, petities hebben getekend, kortom, omdat we ons als groep hebben laten horen en nog altijd laten horen. Daar kan de staatssecretaris niet omheen! Hier gaan we mee door, totdat er een goede regeling ligt voor iedereen die de regie over zijn leven wil behouden. Want aan de regeling zoals die er nu ligt, zitten nog veel te veel haken en ogen. Read the rest of this entry »

Vandaag hebben we weer een jarige!

Alweer feest hier! Inmiddels hebben we alle verjaardagen al achter de rug, maar er was nog één huisgenootje wiens verjaardag nog niet is gevierd dit jaar.

 

En jawel, dat is mijn maatje, mijn vriendje die altijd voor me klaar staat en mijn grote knuffel. Handsome! Vandaag is hij 4 geworden, wat betekent dat hij in mensenleeftijd toch al richting de 30 loopt ;).

Inmiddels is hij alweer ruim 2 1/2 jaar bij mij, naast me aan de rolstoel, naast me op bed, altijd in mijn buurt. Waar ik ben is Handsome en andersom. Read the rest of this entry »

PGB of ZiN?

In het vervolg op het artikel over hulp en de vormen daarvan, wil ik vandaag iets vertellen over de keuze die je (nu nog!) hebt om de nodige hulp daadwerkelijk te ontvangen. Ik zal de grote verschillen tussen het PGB en ZiN vertellen.

 

Ik had al verteld dat er dus een indicatie nodig is van de WMO (voor huishoudelijk zorg) of het CIZ (voor overige zorgfuncties). Op dit moment is er nog de keuze in hoe je de hulp wilt ontvangen, dit geldt voor zowel WMO als CIZ indicaties.

Als eerste, de gemakkelijkste weg, de Zorg in Natura (ZiN). Zorg in Natura betekent dat je de uren die toegekend zijn in de indicatie, exact worden uitgevoerd door een zorgleverancier. In sommige gevallen heb je keuze uit leverancier, maar bij huishoudelijke hulp is dit niet altijd het geval, vanwege contracten die gemeentes hebben afgesloten met bepaalde zorgleveranciers. Bij ZiN wordt er dus een instantie toegewezen, ofwel die kies je zelf, die de uren die in de indicatie zijn toegekend, zal uitvoeren. Deze manier is erg gemakkelijk, je hoeft zelf geen hulp te regelen, bij ziekte van je hulpverlener wordt er automatisch een vervanger ingeschakeld en de gemeente regelt de betalingen aan de zorgleverancier. Je krijgt per periode van 4 weken een nota van het CAK (Centraal Administratie Kantoor) die jouw eigen bijdrage berekent aan de hand van het verzamelinkomen dat bekend is bij de belastingdienst.

Erg gemakkelijk dus, deze manier en veel mensen (zeker de ouderen) kiezen ervoor hun zorg op deze wijze te ontvangen. Nadeel hiervan is dat jij als zorgvrager, geen ‘werkgever’ bent van je hulp en je minder zeggenschap hebt over de manier waarop de zorg wordt ingevuld. Om als voorbeeld huishoudelijk hulp te noemen, Read the rest of this entry »

Hulp bij…. de verschillende functies

Als chronisch zieke of gehandicapte kun je, zoals iedereen wel weet, hulp of ondersteuning aanvragen. Maar welke soorten hulp zijn er eigenlijk, hoe vraag je dat aan en wat kost dat eigenlijk? Wat is het verschil tussen PGB en Zorg in Natura, en wat zijn mijn ervaringen daarmee? En wat is het kabinet allemaal van plan met het PGB? De komende tijd zal ik regelmatig een artikel plaatsen en proberen je een beetje wegwijs te maken in de wirwar van voorzieningen en regeltjes.  

Ik zal beginnen met de verschillende functies in zorg die je kunt aanvragen. Uiteraard geldt, dat je deze functies niet ‘zomaar’ kunt aanvragen, maar er een gegronde reden moet zijn om aanspraak te maken op zorg. Een chronische ziekte, ouderdom, handicap of beperking kan een grondslag zijn, hiervoor geldt dat het niet alleen om lichamelijke beperkingen gaat, ook geestelijke beperkingen of psychische problemen kunnen een reden zijn om zorg aan te vragen en toe te kennen.

Read the rest of this entry »

Plast jouw hond ook?

Sinds ik Handsome heb, heb ik overwegend erg leuke reacties gekregen. Maar toch ook wel vervelende, irritante en hele brutale opmerkingen.Er zijn een aantal situaties/opmerkingen die me altijd zullen bijblijven, van domme tot stomme en rare reacties. Om sommige reacties moet ik heel hard lachen, maar sommige mensen kunnen me toch ook wel, vaak onbedoeld, kwetsen. Al kan ik het ze niet kwalijk nemen, mensen flappen er van alles uit zonder er over na te denken. Doe ik zelf ook wel eens namelijk..

Een kleine selectie van opmerkingen en situaties:

 • ‘Ahh, kijk nou, wat lief zo’n hulphond. Zou ik ook wel willen hebben..’ Tuurlijk mevrouw, mijn rolstoel en ziekte ook?
 • ‘Kun je zo’n hond gewoon in de dierenwinkel kopen?’ Uiteraard, 2 voor de prijs van 1!
 • ‘Moet je een hulphond ook gewoon uitlaten?’ Nee hoor, hij gaat zelf op de wc, veegt af en trekt door..
 • De situatie met de mevrouw in de Ikea, lees hier (onderaan in artikel), ook weer zo typisch.
 • ‘Nee kom Fluffie, die hond mag niet spelen.’ Hier liep Handsome lekker los op de groenstrook, even uitleven. Maar spelen mag hij dus blijkbaar niet??
 • ‘Jeetje, is toch een hulphond? Die mogen helemaal niet blaffen!’ Handsome liet zich in de winkel even horen..
 • ‘Zeg, wil je dat even laten! Je mag die hond niet aaien, is een hulphond hoor!’ Werd er tegen mijn dochter gezegd toen we in de rij bij de kassa stonden..
 • ‘Wat een schatje! Zonde zeg, dat hij hulphond is.’ Pardon, mijn Handsome is daar trots op hoor (en ik ook).
 • ‘Mag jij hem zelf ook niet aaien?’ Nee, en ik mag hem ook niet aankijken of tegen hem praten.
 • ‘Kijk, een blindegeleidehond. Da’s handig voor die mevrouw want dan weet ze waar ze moet rijden.’ Werd zo aan een kind uitgelegd. Ik vroeg me echt af, of ze dit meende. Ik blind? En dan in een elektrische rolstoel rijden? Ooit een blinde op de fiets gezien?
 • ‘Lekker makkelijk zeg. Trek je hond een trui aan, en mag hij mee de winkel in. Zal ik volgende keer ook eens doen bij mijn hond. Tssss…’ Deze meneer was not amused dat ik met Handsome de supermarkt in kwam.
 • ‘Hoe ruim jij nou zijn poep op? Of doet hij dat zelf?’ Ja hoor, ik geef hem een zakje en hij ruimt het op en gooit het gelijk in de vuilnisbak.
 • ‘Goh wat handig zeg. Maar kan hij ook stofzuigen dan?’ Stofzuigen niet, ik bind altijd de zwabber aan zijn staart (ik had net verteld dat hij de was uit de machine kan halen als dat nodig is).

Tja…

Haat of Liefde? Mijn elektrische rolstoel

Tja, wat kan ik ervan zeggen? Wat voor relatie heb ik met mijn elektrische rolstoel? Natuurlijk is het een fantastische uitvinding maar of ik er blij mee ben?

Noem het een haat-liefde verhouding. Er zijn dagen dat ik dolgelukkig ben met mijn karretje, hij brengt me waar ik wezen moet en ik kan redelijk erin rusten, wat me energie en pijn bespaart. Maar het is ook een lomp geval, vaak te breed, kan geen hoge drempels nemen.

Read the rest of this entry »

Rolling, rolling, rolling

Hoeveel nadelen er ook vast zitten aan het rolstoeler zijn, en deze komen vast nog wel eens aan bod, toch zijn er ook een aantal voordelen.Ik heb een klein rijtje gemaakt van de grootste voordelen die ik ervaar als rolstoeler zijnde, lees maar mee. Read the rest of this entry »

Even knuffelen onder het werk moet kunnen..

Een tijdje geleden is er een fantastisch goede commercial op televisie geweest, die ik graag met jullie wil delen. Een reclame die zó treffend was, en die vast een hoop mensen aan het denken heeft gezet om in het vervolg anders de handelen. Althans, dat was de bedoeling, mijn ervaring is helaas anders.

Kijk even mee..

Read the rest of this entry »

Welkom op Marlevi!
Je vindt hier alles over beauty, make-up, nail-art, fashion en meer. Ook schrijf ik over chronisch ziek zijn, handicap en alles wat daarbij komt kijken, en hier lees je meer over mij en hoe ik ineens rolstoelafhankelijk en bedlegerig werd.
Bijna iedere dag vind je hier een nieuw artikel. Kijk ook eens bij de reeds verschenen blogposts, je hoeft je niet te vervelen! Enjoy!

twitterbutton.nl

error: Content is protected !!