Onze nieuwe keuken

Het is alweer even geleden -namelijk in september al- dat er bij ons een nieuwe keuken is geplaatst. In het proces van uitzoeken waren we er vrij snel over uit dat het geen aangepaste en onderrijdbare keuken zou worden. Hoewel (of misschien juist omdat) er ook een bed in de woonkamer staat, vond ik dat te confronterend.

Ook heb je dan geen onderkastjes meer (behalve in de hoeken) en waar laat je dan al je rommel? Bovendien kookt Len altijd en zal hij het meest gebruik maken van de keuken.

keuken rolstoelvriendelijkDe nieuwe keuken lijkt dus aanvankelijk een ‘gewone’ keuken. Dat is het ook maar stiekem bevat de keuken kleine ‘aanpassingen’ waardoor het voor ons allemaal werkbaar is.

De kleur van de kastjes is moeilijk op foto te vangen en te beschrijven, het zit tussen grijs, bruin en taupe in. Het ligt ook maar net aan de lichtinval maar de onderstaande foto is het meest kleurecht (al is de kleur in het echt nog net een tintje donkerder). Het is een aparte kleur, anders-dan-anders in ieder geval. De frontjes hebben een stevige beschermlaag zodat het stootvast is en ik er niet makkelijk een kras in rij met mijn rolstoel.

keuken rolstoelvriendelijkOm te beginnen is de onderplint verlaagd om zo de koelkast maar vooral de magnetron naar beneden te brengen. Dit scheelt zo’n 10 cm met een ‘normale’ hoogte. Hierdoor kan ik zittend gemakkelijk bij/in de magnetron en dat is veiliger met het uithalen van hete spullen. Om het aanrechtblad op de juiste hoogte te krijgen voor Len, zijn alle onderkasten extra hoog.

De onderkasten bevatten allemaal lades zodat ik niet achterin een kastje hoef te reiken maar alles naar buiten kan trekken en overal makkelijk bij kan. Het kastje onder de gootsteen heeft wel een deurtje maar daarachter zitten twee lades. De spoelbak is van normale diepte en de kraan heeft een langer handvat, wat voor mij handiger is om bij te kunnen en mijn handen te wassen. keuken rolstoelvriendelijk

De hoekkast heeft 2 uittrekbare plateaus welke voor de gootsteenkast uitgedraaid komen. Onder de kookplaat hebben we 2 ladekasten van 60 cm breed ipv een brede kast van 1.20 m. Zo kan ik in de hele lades en zouden ze niet te zwaar zouden worden.

De kookplaat is een inductieplaat die werkt met tiptoetsen in combinatie met een (afneembare) magnetische knop waarmee je de diverse platen bedient. We hebben inductie genomen omdat dit zittend het veiligst koken is. Met gas heb ik kans dat ik bijv. met mijn mouw in een brandende pit blijf hangen. Met inductie kan ik me niet of nauwelijks branden. Omdat het een vlak oppervlak is en het gelijk ligt met het aanrechtblad, hoef ik pannen niet te tillen maar kan ik ze schuiven.keuken rolstoelvriendelijk

We hebben een extra brede plaat zodat er veel ruimte is voor de pannen. Deze plaat heeft verschillende sensoren en de posities passen zich aan aan de grootte van de pan. In het midden bevindt zich een warmhoud- en sudderplaat.

De afzuigkap is schuin en heeft een afstandsbediening. Het schuine is handig omdat dit spiegelt en ik zo in de achterste pannen kan kijken, iets wat zittend anders bijna niet te doen is. De afstandsbediening is er simpelweg omdat ik nooit bij de afzuigkap kan en nu de afzuigkap zelf aan zetten. De kap is ook met tiptoetsen te bedienen wat weer handiger is voor Len.

keuken rolstoelvriendelijkAls laatste, de bovenkastjes hangen erg laag, maar zo’n 30-35 cm boven het aanrechtblad terwijl dit normaal 45-60 cm is. Zo kan ik zittend bij de onderste plank. Zo fijn! De kasten zijn extra hoog om mooi uit te komen en zodat we veel bergruimte hebben.

Het aanrechtblad is hardsteen en zit ook als achterwand tussen de kookplaat en afzuigkap. Voor de rest is de achterwand van glad kunstof. De grepen hebben genoeg ruimte voor mijn vingersplints -dat die er niet achter blijven haken want dat doet echt heel pijn- en inmiddels zijn die tuc-touwtjes bevestigd en kan Handsome me een handje helpen :).

keuken rolstoelvriendelijk

Al met al is het een gewone keuken die voor ons allebei heel prettig werkt. Ondanks dat Len er het meest gebruik van maakt en ik eigenlijk nooit meer iets kook of bak, is de mogelijkheid er wel. Door alle kleine dingetjes is de keuken een stuk handiger voor mij dan een standaard keuken zou zijn.

Ik hoop dat ik door het uitgebreid laten zien van onze keuken anderen kan inspireren en heb laten zien dat je als rolstoeler of met een beperking ook kunt genieten en gebruik kunt maken van ‘gewone’ dingen. We zijn namelijk al anders genoeg.

 

Nu ben ik natuurlijk heel benieuwd wat jullie van de nieuwe keuken vinden! En heb jij zelf een aangepaste keuken (nodig) of maak je ook gebruik van een ‘standaard’ keuken?

17 Responses to “Onze nieuwe keuken”

 • Myri:

  Wauw, erg mooi! Het is je gegund, geniet ervan!

 • Angela:

  Wat een prachtige keuken, Leontine! Super mooi!! En die afzuigkap is echt prachtig! Ik hoop dat jullie er veel plezier van hebben.

 • Linda:

  Wat een mooie keuken en wat hebben jullie overal goed over nagedacht. Mijn keuken is wel onder rijdbaar, maar ik ben alleen. Zoals jullie het opgelost hebben is echt een perfecte combinatie. Hier kunnen veel mensen wel wat mee denk ik. Fijn dat Hamdsome je kan helpen in de keuken. Vind de kleur ook erg mooi. Fijn dat dit klaar is.

 • Wat een schitterende keuken, en razend praktisch! Hartstikke fijn voor jou en je gezin dat het zo gemaakt is. Wij hebben ook een nieuwe keuken en zijn nog iedere dag blij met alle mooie en handige snufjes. Ik hoop dat je veel plezier hebt van al dat moois šŸ˜€

 • Nance:

  Hoi Leontine,
  Wat een mooie keuken zeg! Mooie kleur ook. ik zie er een Zachte lever kleur in troueens hihihi
  Wij hebben vorig jaar heel de keuken verplaatst van achter naar voren en daar een normale keuken geplaatst van marktplaats en zelf aangepast. Heel simpel eigenlijk door wat kastjes weg te laten. Aangezien ik op deze plek veel meer ruimte heb konden we ook makkelijker meer kastjes kwijt waardoor ik nu nog 5 kastjes heb van 60 en een lade van 90 cm. We moeten nog een paar kleine dingetjes afmaken maar ondertussen heb ik er al veel gebruik van gemaakt met mijn trippelstoel. Ben er zo blij mee!

 • Els:

  Lieve Leontine,

  De keuken is prachtig! Echt!
  Van kleur,de afzuigkap is super, de kastjes zelf,heel mooi!

  Veel plezier ermee!
  Dit hadden jullie nu wel echt nodig!

  Nu die speciale rolstoel nog.
  Want dat heeft nu toch ook wel lang genoeg geduurd!

  Ik blijf duimen meid!

  Liefs en knuffel,
  Els

 • simoon:

  Heee lieverd, wat een super mooie keuken!!!! Die zou ik ook zo willen. Wat slim van die afzuigkap zeg. En de kleur…. super mooi <3
  Veel liefs en een dikke x

 • Wat een mooie keuken! Wat een handige aanpassingen. Dat idee van de schuine afzuigkap is briljant!

 • Edith:

  Wat een mooie keuken.
  En wat een simpele maar doeltreffende aanpassingen.
  Ik ga deze gelijk aan mijn schoonzus laten zien.
  Die loopt nu ze steeds meer in de rolstoel zit ook tegen problemen op en misschien dat zij hier met een toekomstige nieuwe keuken wat aan heeft.

  Veel plezier ervan.

 • Prachtige keuken! Wel slim om gewoon onderkastjes te plaatsen als je toch vrijwel nooit zelf kookt, want het gebrek aan bergruimte is inderdaad wel een dingetje. Ik heb wel zo’n onderrijdbare hoog/laag-keuken en heb er ook veel plezier van, maar het is wel woekeren met de ruimte. Ik heb in m’n keuken Ć©Ć©n servieskast met lades waar de pannen en een deel van het dagelijks gebruikte servies in staan. De rest staat in de bovenkastjes die met het hele keukenblok naar boven en naar beneden bewegen. De afzuigkap kan ik bedienen met een schakelaar vooraan de kookplaat.
  Ik ben zelf ook heel erg blij met de hoog/laag-optie. Zo kan ik zittend koken en Jan, die 1,92 m is, kan er ook heel comfortabel staand koken. En dat doet hij gelukkig graag en regelmatig, zodat ik vaak verrast word!

 • Wendy (B):

  De kleur is best wel mooi!

 • Wauw, wat ingenieus! Je denkt inderdaad eens “dat is toch een normale keuken” maar al die details zijn echt super. Wij hebben thuis een iets lager aanrecht met lagere bovenkastjes, omdat mijn moeder, zusje en ik niet zo groot zijn. Kunnen we koken en afwassen zonder dat we pijn in onze rug of schouders krijgen.

 • Wat goed bedacht allemaal! Een keuken die bij jullie past, en niet een aangepaste keuken :)

 • Carolien:

  Hoi
  mooie keuken hoor! Ik heb wel een onder rijdbare keuken maar dat is standaard bij Fokus. Die afzuigkap is super handig.

  Veel plezier er van

 • Thea:

  Wat een prachtige keuken. Daar zal best wat denkwerk in gezeten hebben om het zo werkbaar mogelijk te maken. Fijn dat er zoveel mogelijk is op gebied van keukens.

 • Wat een mooie keuken, heel tijdloos en chique! Toen ik nog thuis woonde, hadden we een aangepaste keuken, of eigenlijk een aangepast huis voor mijn moeder die versleten knieĆ«n en heupen had en daardoor heel slecht kon lopen. (Ondertussen heeft ze nieuwe knie en nieuwe heup trouwens;-)) Het is echt geweldig dat er door veel mensen goed over nagedacht wordt om ook voor mensen die een lichamelijke beperking hebben of in een rolstoel zitten, toch alledaagse dingen makkelijker te maken!

 • […] Een nieuwe keuken, de bovenverdieping die helemaal opnieuw gestucd is en voorzien van nieuw slaapkamermeubilair voor de meiden, de plannen die bijna waren afgerond om de woonkamer te voorzien van een likje verf en een hele nieuwe vloer erin te laten leggen, het liep allemaal zo lekker! Eindelijk leek het erop dat we weer Ć©chte rust konden vinden, konden genieten en vol vertrouwen de toekomst in keken. Totdat.. […]

Leave a Reply

Welkom op Marlevi!
Je vindt hier alles over beauty, make-up, nail-art, fashion en meer. Ook schrijf ik over chronisch ziek zijn, handicap en alles wat daarbij komt kijken, en hier lees je meer over mij en hoe ik ineens rolstoelafhankelijk en bedlegerig werd.
Bijna iedere dag vind je hier een nieuw artikel. Kijk ook eens bij de reeds verschenen blogposts, je hoeft je niet te vervelen! Enjoy!

twitterbutton.nl

error: Content is protected !!