Junk of patiënt?

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen. Ik ben verslaafd, drugsverslaafd, een echte junk, ik kan echt niet zonder. Nog geen dag. Gebruik ik niet, sta ik stijf, helemaal stijf totdat ik mijn ‘shot’ binnenkrijg en mijn lichaam kan ontspannen.

Cannabis, Marihuana, Nederwiet, Hasj, Stuff, Weed, Shit of Skunk, hoe je het ook wil noemen. Ik gebruik het dagelijks, vaak zelfs 2x per dag. Ja, ik heb het over cannabis. Cannabis Bedrocan Flos om precies te zijn. Mijn beste vriendje, ontspanning en verslaving, en wat ik iedere dag moet gebruiken.

Cannabis heeft bijzondere eigenschappen. Het allerbekendste effect is natuurlijk het ‘stoned’ zijn, even uit de realiteit en zweven in je eigen wereldje. Maar cannabis heeft nog meer, veel belangrijkere effecten en ingrediënten. Het bevat namelijk het stofje THC, wat vrij komt bij verhitting van het geurende bloemetje. En dat stofje is zo belangrijk voor me, het verlaagt de spierspanning en zorgt dat je lichaam zich helemaal ontspant.

En dat is nu net wat ik nodig heb. Mijn spierspanning is bovenmatig, wat ten eerste heel veel energie kost, maar er ook voor zorgt dat ik veel pijn heb. Het trekt namelijk aan mijn (instabiele) gewrichten en wervels, en dat doet zeer, heel zeer. Daarnaast kan te hoge spierspanning bij mij zorgen voor een (sub)luxatie. Cannabis gebruiken heeft direct effect, de THC wordt snel opgenomen in je bloed en ontspant direct. Bij sporadisch gebruik werkt de THC kortdurend, maar bij dagelijks gebruik treedt er een constant effect op, een onderhoudsdosering waardoor de THC langdurig werkzaam is. Veel artsen adviseren het gebruik van cannabis dan ook aan patiënten met MS of een andere spierziekte.Cannabis kan natuurlijk op diverse manieren gebruikt worden, om de THC optimaal uit de wiet te trekken dien je het te verwarmen. Mijn arts adviseerde me thee te zetten van de cannabis. Na een paar uur trekken heb je een thee waar een hoog percentage THC in zit en dit heeft geen rare bijwerkingen. Deze methode heb ik als eerste geprobeerd, maar ben er heel snel mee gestopt. Ik ben al helemaal geen thee of koffiedrinker, en dit aftreksel smaakte zo ontzettend smerig. Bah. Heb nog geprobeerd het te gebruiken in combinatie met Cup-a-Soup, maar ook dat was vreselijk vies.

Natuurlijk kun je cannabis ook roken, een joint dus. Bijwerkend effect is dat je zo stoned als een garnaal wordt. Erg leuk voor een keertje maar niet voor dagelijks (of zelfs 2x daags) gebruik. Nu zijn er mensen en patiënten die daar wel voor kiezen, maar ik vind dat niets. Ik heb vroeger in mijn pubertijd eens eenmalig geblowd en daar is het bij gebleven, niets voor mij. Nu ik cannabis gebruik als medicijn, is het zeker niet mijn doel om een goede trip te maken dus van het roken blijf ik ver weg.

Je kunt cannabis ook verwarmen via een waterpijp, hierdoor komt de THC goed vrij maar ook dit heeft hetzelfde bijwerkend effect als een joint, zij het in mildere mate. Dit heb ik geprobeerd, als patiënt zijnde, maar het is en blijft roken, ik heb er de hele avond van gegiecheld. Leuk voor een keertje, maar nee, geen langere-termijn oplossing.Inmiddels gebruik ik al jaren mijn cannabis via een verdamper. Verdampers zijn in verschillende vormen en gebruik te verkrijgen, maar bij allemaal dien je de wiet op een tableau te leggen of in een kamer te stoppen, die verwarmt wordt. Mijn ‘iolite’ werkt op de laatste manier. Het apparaatje werkt op gas en is navulbaar. Je vult de kamer (het ijzeren gedeelte onder aan het pijpje) met de wiet, plaatst dit op het apparaatje zelf, zet de iolite aan en ontsteekt een vlammetje binnenin de verdamper. Dit vlammetje zit onder de kamer en de kamer wordt dus verwarmd.De cannabis zelf brandt dus niet (zoals met blowen of waterpijp) maar wordt verwarmd en er komt ook geen rook vrij. Enkel de THC wordt vrijgegeven en die kun je inhaleren. Dit is schone lucht, zonder teer, nicotine of andere rommel en dus absoluut niet schadelijk voor je longen. Je rookt dus niet, maar inhaleert gewone lucht met een smaakje. Want de THC proef je wel wat, een mild en zeker niet vies aroma, en dit is dus o zo belangrijk voor me.  Doordat de cannabis op deze wijze wordt verwarmd, heeft het geen bijwerkingen en word je dus niet stoned, lacherig of dromerig. Het is puur en alleen pijnverminderend.Er zijn verschillende soorten cannabis, geschikt voor verschillende doeleinden waarvoor het gebruikt kan worden. Wil je enkel lekker stoned worden, heb je geen wiet met hoog THC-gehalte nodig maar kun je met een goedkopere of andere versie toe.

Als patiënt zijnde krijg je cannabis voor medicinaal gebruik niet vergoed en je dient hier dus zelf een leverancier voor te zoeken. Nu kun je gewoon een koffie-shop binnen stappen maar de kans is groot dat je dan met een verkeerde soort cannabis naar buiten wandelt, die veel minder THC bevat dan jij nodig hebt. Buiten dat, loop je het risico om vervuilde wiet te kopen, en dat wil je echt niet hebben. Ook kun je cannabis bestellen bij je eigen apotheek, maar ook dan is er een risico dat je niet de juiste soort krijgt die bij jou past.Daarom bestaat er de Cannabis-apotheek. Dit is een apotheek in Groningen, die (uiteraard met een speciale vergunning) speciale, voor medicinaal gebruik geteelde, Cannabis verkoopt. Zowel in ‘bloemetjes’-vorm, als in ‘op-te-lossen’ granules en in nog een paar andere vormen, afhankelijk van jouw manier van gebruik. De oplosgranules zijn bijvoorbeeld erg handig om thee te maken, je hoeft zo je cannabis niet uren te laten trekken waardoor het typische luchtje van wiet dagenlang in je hele huis hangt. Om de cannabis van de apotheek te verkrijgen, heb je een recept van je arts nodig. Dit moet je samen met een machtiging voor automatisch afschrijving van het verschuldigde bedrag opsturen en vervolgens krijg je na een paar dagen de benodigde hoeveelheid en soort Cannabis in een luchtdichte en anonieme envelop aangetekend thuisgestuurd.

Dus ja, noem me een junk die gebruikt of noem me een patient die zich een medicijn toeneemt. Hoe dan ook, die hangt, die verlangt.. Voor mij en vele andere patienten is cannabis een uitstekend werkend medicijn wat de spierspanning enorm verlaagt en pijnverminderend werkt. En dat is het allerbelangrijkste, toch?

(Nog even voor de duidelijkheid, ik gebruik het enkel medicinaal en niet voor een lolletje. Len gebruikt absoluut niet en het zit hier goed verborgen voor mijn kinderen. Ik geef het niet aan andere mensen en verkoop het zeker niet!)

28 Responses to “Junk of patiënt?”

 • Ik vind dat je patient bent die het nodig hebt en dat maakt jou echt geen junk, daar hoef je echt geen zorgen over te maken. Fijn dat er een apotheek is die met een vergunning dit mag verkopen, maar helaas dat hij alleen maar in Groningen zit!

 • patricia:

  helpt het ook echt tegen de pijn voor langere tijd of voor een paar uur bevoorbeeld als je het neemt voor het slapen gaan
  mijn speciallist wou het me ook voorschrijven maar ik dacht dat is voor korte duur tot je eraan gewend bent en dan hlpt t misschien niet meer vandaar mijn vraag en ik lig snachts vaak wakker van spier trekkingen trekt mijn rug krom of mijn benen of armen slaan uit zichzelf

  ik ben blij voor je dat het werkt

 • Nina:

  Ik ben blij dat het voor je werkt. Als je de hele dag pijn hebt moet je toch iets hebben dat eea verlicht lijkt me! Ik wist helemaal niet echt iets van cannabis af, leerzaam artikel want dat er een apotheek zit die medicinale cannabis verkoopt was ook nieuw. En ik denk overigens niet dat er iemand denkt dat je dit voor de lol gebruikt 😉

 • Wat een informatieve en leerzame blog! Ik weet van het medicinaal gebruiken van cannabis (een vriendin gebruikt het tegen de pijn die ze eens in de zoveel maanden ondervindt van de ziekte van Besnier Boeck) en kan hier alleen maar vóór zijn. Als het mensen helpt om hun lichamelijke klachten te verminderen, waarom dan niet. Je doet het niet voor de lol, maar omdat het je helpt. Nooit geweten dat er een apparaatje bestaat waarmee je zonder stoned te worden ook de THC tot je kunt nemen. Mijn vriendin rookt een joint tegen de pijn en ik dacht altijd dat dit ook de enige manier was om het positieve effect van cannabis op een dergelijke ziekte te bewerkstelligen, maar je hoeft het dus niet te roken. Weer wat geleerd!

 • Leontine:

  @Kelly Gelukkig dat ze het netjes opsturen, want voor mij zou Groningen anders niet te doen zijn!

  @Patricia Je zou het zeker eens kunnen proberen. De eerste 2 weken heeft het inderdaad een kortdurend effect van een paar uur, maar gebruik je het dagelijks rond dezelfde tijd dan bouw je een onderhoudsdosering op (na een week of 2 dus) en wordt het langdurig werkzaam. Het is ook niet zo dat als je eraan gewend bent, je steeds meer moet gebruiken. Wel merk ik het direct als ik een dagje oversla, dan is mijn spierspanning gelijk bovenmatig en pijnlijk.

 • Wat interessant om te lezen zeg! Ik wist dat het bestond maar had er nooit zo erg bij stilgestaan.
  Zelf ben ik er totaal niet op tegen, je gebruikt het om een goede reden en als het je helpt.. alle hulp is welkom bij jou! :)

 • Oh, ik wist niet dat je dat ook zo kon verwarmen zegmaar. Volgens mij had ik altijd het gekke idee dat je ook bij medicinaal gebruik moest roken 😛 haha. Nooit zo over nagedacht! Erg verhelderend dus!

 • Karen:

  man eh ik schrok me eerst dood toen ik het eerste stukje las!
  maar oke zoals jij het gebruikt noem ik het zeker geen junk! het gaat erom dat het helpt en dat is zeer belangrijk 😉
  erg interessant om te lezen ;D
  xx

 • Ik heb zelf vroeger ook regelmatig een joint gerookt en die trip is inderdaad niet iets dat je dagelijks wilt ervaren. Een lolletje is leuk, maar om hier fatsoenlijk mee te kunnen functioneren de rest van de dag…nee :S

  Ik vind dit stuk wel heel interresant, mijn paps heeft ALS (ongeneeslijke spierziekte) en heeft de hele dag door spierkrampen…zou dit dan ook bij hem werken?

  Anyway, ik vind je geen junk 😉 Fijn dat het voor jou werkt! xx

 • Zoals andere al zeggen, ik vind je ook geen junk! Je gebruikt het om medicinale redenen en dat is vrij logisch. Spierspanning die zo hoog staat dat je niet meer weet wat te doen met de pijn is ook vreselijk.

  Ik wist dat cannabis als medicijn werd gebruikt, ik wist dan weer niet dat je het op meerdere manieren kon gebruiken.
  Enige wat ik ken is roken en in cake of zo bakken.

 • Mijn moeder heeft het een tijdje gebruikt (thee), ik weet alleen niet meer waarvoor precies, is al zo lang geleden. Mijn vriend daarentegen blowt erop los, waar ik het ontzettend moeilijk mee heb. Vooral omdat hij heeft gezworen te stoppen als we samen gingen wonen, kwam dus niks van terecht. Ik kan zelf heel slecht tegen rook en nu heeft hij een verdamper gekocht maar gebruikt hem maar zo af en toe dat ik er helemaal niks aan heb.
  En waarom ben je en junk als je het gebruikt omdat je het nodig hebt? Iemand die normale pilletjes van de dokter slikt voor een ziekte is toch ook geen junk?
  Ik ben blij dat het je helpt! 😀

 • Anonymous:

  Jeetje wat goed van je dat je dit met ons deelt. Ook ik heb er wel eens van gehoord maar eigenlijk nooit nagedacht hoe het werd gebruikt in de medische wereld.

  Toen ik het las moest ik gelijk aan mijn mams denken en dacht, goh, misschien was dit ook iets voor haar geweest, het had een hoop pijn bij haar kunnen wegnemen misschien?

  Als mensen jou of andere mensen hierom veroordelen moeten we eigenlijk blij zijn, blijkbaar weten ze niet hoeveel pijn een mens kan hebben?

  Gr. Sandra3619 (kan niet inloggen LOL)

 • Wat fijn dat dit goed voor je werkt. Is er tenminste nog iets om de pijn en spanning een beetje te verminderen!

 • Interessant – ik heb alleen de joint als vorm van cannabis (en geniet er ook af en toe van met mijn vrienden) en als het goed voor jou werkt, dan werkt het goed voor jou!
  Een van mijn ex-klasgenoten gebruikt het ook, die rookt elke dag een joint ipv dat hij ritalin neemt (hij heeft ADD net als ik).
  Zelf kan ik trouwens ook niet zonder medicijnen: ik heb ritalin nodig om me te kunnen concentreren op college en huiswerk en gebruik elke avond melatonine-tabletten (3 mg, dat is 30x meer dan de tabletjes van de drogist tegen jetlags) omdat mijn lichaam dat zelf nauwelijks aanmaakt. En ja, zonder dat "slaaphormoon" slaap ik alleen als ik compleet uitgeput ben, dat betekent pas om en uur of 3 's nachts… Niet fijn als je er 's ochtends weer om een normale tijd uit wilt >_<
  Maar ik heb gelukkig geen problemen met pillen slikken 😛

 • Hooo, 1e "heb" moet "ken" zijn

 • Als het voor jou pijnverlichtend werkt, zie ik niet in waarom je als 'junk' beschreven moet worden :)
  Ik gebruik het ook wel eens via een verdamper als mijn rug ontzettend veel pijn doet (heb eigenlijk altijd spit), maar als ik het voor de lol doe gebruik ik een pijpje. Tabak is echt uit den boze voor me, want dat is het 'verslavende' deel van het roken van joints.

 • Ik heb het mijn ouders verteld en zij gaan het er morgen over hebben met de huisarts. Als dit zou helpen bij mijn paps dan betekent dit dat hij 3 medicijnen kan laten staan en dit zou hij zo graag willen…ik ga dus duimen! :)

 • Leontine:

  @Gonny Wow, dat zou goed nieuws zijn. Ik hoop het zo voor hem. Succes morgen en de komende weken, ik duim mee hoor!

 • Ik schrok wel even van de intro. Maar ook door dit stukje weer wat geleerd en overal duidelijk uitleg bij gegeven!
  Ik wist dat je er nog wel manieren waren behalve blowen, maar niet wat. Weer wat geleerd dus!

 • En je bent echt geen junk!

 • Ik gebruik zelf ook medicijnen waar ik dus ook zwaar verslaafd aan ben geworden (paroxetine en oxazepam)en ik zeg altijd ik ben een legale junkie op dokters recept als grapje. In een zekere zin ben je een junk als je verslaafd bent maar het is maar net hoe je het woord junk beschouwd. Meeste mensen zullen gelijk denken aan zware coke verslaafden e.d. maar voor mij houd het woord junk iets meer in en dat is voor mij dat je verslaafd kan zijn aan van alles en dan is het woord gelijk een stuk minder negatief vind ik persoonlijk.

  Ik vind dat je het stuk echt mooi geschreven hebt en ben blij voor je dat dit voor jou de manier is om de pijn tegen te gaan want het lijkt mij een stuk gezonder dan als die pijnstillers e.d.

 • heftig hoor! Goed geschreven en echt respect!! Liefs.

 • […] maar het kon me niet echt boeien, ik vond het niet bijzonder. Inmiddels weten jullie dat ik nu cannabis gebruik, maar dit is om medische redenen noodzakelijk. Ik reken het dan ook niet onder drugsgebruik, […]

 • […] het noodzakelijke (en verslavende) zoals de morfine en mijn cannabis (lees dit artikel daarover) heb ik een behoorlijke make-up verslaving, maar dat is geen nieuws […]

 • […] door de instabiliteit. Maar de hoofdpijn is stukken minder, dankzij de combinatie van dit kussen en het gebruik van mijn verdamper. Helaas is mijn nachtrust is er niet beter op geworden maar dat is te wijten aan mijn matras. Het […]

 • […] ‘wij (de pijnpatiënt)’ gebruiken morfine-achtigen (of andere verslavende medicatie als medicinale marihuana) niet vanwege het effect als high worden maar als middel om pijn te verminderen. Hierdoor zou er […]

 • Hein:

  Graag zou ik jullie eens willen wijzen op WIETOLIE, ik gebruik dit voor adhd en heeft vele voordelen.

  En mensen, wiet is verboden door BigPharma, het gaat alleen maar om geld. Het is waarschijnlijk de plant met de meest werkzame stoffen die de mensheid kent.

Leave a Reply

Welkom op Marlevi!
Je vindt hier alles over beauty, make-up, nail-art, fashion en meer. Ook schrijf ik over chronisch ziek zijn, handicap en alles wat daarbij komt kijken, en hier lees je meer over mij en hoe ik ineens rolstoelafhankelijk en bedlegerig werd.
Bijna iedere dag vind je hier een nieuw artikel. Kijk ook eens bij de reeds verschenen blogposts, je hoeft je niet te vervelen! Enjoy!

twitterbutton.nl

error: Content is protected !!